cruelty-free-vegan

Jag har faktiskt tänkt att mjukstarta hela min Cruelty free och Vegan Week med att förklara begreppen lite tydligare på ett så extremt simpelt sätt att även en 5-åring ska förstå! haha För det här ÄR krångligt, men det är även viktigt att faktiskt förstå hur det ser ut. Inte superkul kanske, men det bör läsas.

Cruelty Free

First things first, i EU är det sedan 2004 helt förbjudet att sälja djurtestat smink. Däremot så har det tidigare funnits vissa kryphål som har justerats med tidens gång på följande sätt:

  • 2004 förbjöds tester av smink på djur inom EU. Var dock fortfarande tillåtet att djurtesta ingredienser som finns i produkterna.
  • 2009 förbjöds även tester av enskilda ingredienser. Detta gällde dock inte tester när det kom till medicinskametoder som saknade alternativa metoder.
  • 2013 förbjuds alla tester, även de som var undantag 2009.(1)

Okej, så här långt är det lätt att hänga med, inga konstigheter liksom, man får inte sälja djurtestade produkter eller testade ingredienser i Sverige eller resten av EU, punkt slut. Men resten av världen då? Det är många länder som ligger utanför EU som också har infört samma eller liknande förbud. Norge har tex. infört exakt samma förbud som EU med djurtestförbud och försäljningsförbud. Indien, Israel, Nya Zeeland, Turkiet och Sao Paulo i Brasilien har infört förbud mot att testa kosmetik på djur i landet. Indien är på gång att även förbjuda import av djurtestad kosmetik. Det finns också länder som överväger förbud så som Ryssland, Argentina, Kanada, Brasilien, Australien, Sydkorea samt USA.(2)

Det är väl egentligen nu det börjar bli mer komplicerat, det beror på många kryphål och olika lagar i andra delar av världen, men även i Sverige. Det är tex. fortfarande tillåtet att sälja smink och använda råvaror som redan har testats då försäljningsförbudet inte gäller retroaktivt, alltså tillbaka i tiden. Produkten får även säljas inom EU om djurtester utförts som en följd av lagstiftning i andra länder, t.ex. om produkten säljs i Kina där kinesiska myndigheter låter djurtesta produktprover som företagen måste lämna in. Så rent krasst sätt så säger Kina såhär: Hej MAC! Vad kul att ni vill sälja ert smink i Kina MEN NI måste betala Kinesiska myndigheten för att genomföra djurtester på ERA produkter, annars är ni inte välkomna här! Och MAC bah; Amen absolut. Vi betalar för djurtesterna och får sälja våra produkter i Kina och tjäna massa pengar, score! (3)

Hänger ni med? Ett jättebra exempel är MAC. De säljer sina produkter i bla. Sverige, men även i Kina. Eftersom det inte är lagligt att sälja testade produkter i EU så kan man säga som såhär: de produkter som säljs hos MAC i Sverige är 1. inte testade på djur (nyare produkter efter 2013) och 2. testade på djur MEN dessa produkter eller testdata gjordes INNAN lagen om förbud mot djurtest och försäljning av produkter gick igenom eller har testats under de senaste åren fast då i Kina.

Kina har dock ändrat sina lagar under 2014. Det gäller dock INTE vid importerade produkter utan enbart företag som är inhemska. Så för MACs del så spelar det ingen roll då Kina importerar deras produkter. Hade dock MAC varit ett Kinesiskt företag, DÅ hade de kunnat strunta i att testa på djur. Däremot så gäller inte lagen på produkter som säljs via internet så finns märket inte i en fysisk butik i Kina utan enbart säljs via nätet så kan du vara lugn.

För att lätt se om produkten du köpt är Cruelty Free så är det bästa du kan göra att kika på företagets hemsida eller på själva produkten och leta efter symbolen ’Leaping Bunny’. Leaping Bunny är snäppet mer kräsna i vilka företag som anses vara Cruelty Free än PETA. Är det så att produkten du köpt inte har någon liten kanin på sig så kan du då söka i PETAs databas och se hur företaget ställer sig. Något jag själv brukar göra är att maila företaget och helt enkelt fråga hur det ser ut.

Beroende på hur du ställer dig i frågan så kan det vara bra att veta att vissa företag, inte alla, men flera av dem ägs av större bolag. Tex. NARS. NARS är Cruelty Free men ägs av Shiseido. Shiseido är INTE cruelty free men är huvudbolaget som äger NARS, BareMinerals och Buxom, dessa 3 dotterbolag är Cruelty free. Hittade en bra uppdaterad lista på produkter som är Cruelty Free och som inte ägs av djurtestande bolag som du kan läsa här.

Veganska produkter

Vad är då skillnaden mellan Cruelty Free och Veganskt smink? Jo, ett märke, ta tex. NYX eller Anastasia Beverly Hills, de testar inte sina produkter eller ingredienser på djur och de säljer inte produkter till tex. Kina där djurtester måste ske enligt lag, dessa 2 märken är alltså Cruelty Free. Simple as that. När det kommer till veganska produkter så är det helt enkelt kosmetiska produkter som inte innehåller ingredienser från djur.

Det du ska tänka på när du letar veganska produkter är innehållsförteckningen och det är en lång lista! Jag hittade en väldigt bra sida som tar upp det mesta, ni hittar den här, det ni kan göra är att trycka CTRL+F och söka efter ’Kosmetika’ för att få upp alla ingredienser som finns i smink 🙂

Det finns flertalet olika kombinationer hos sminkföretagen där ute och ta tex. Isadora som inte använder sig av djurtester och även har vissa produkter som är veganska. Makeup Geek är även dem ett cruelty free:t märke med ett mindre utbud veganska produkter. Så är det viktigt för dig att produkten du köper inte innehåller några som helst animaliska ingredienser så bör du kolla igenom innehållsförteckningen alternativt höra med företaget om vilka av deras produkter som är helt veganska.

Så, nu hoppas jag att jag inte missat något och absolut, det finns saker att tillägga. Jag skulle kunna skriva ett dubbel så långt inlägg men det gäller väl att begränsa sig någonstans:)

Källor

  1. Djurförsök.info
  2. Djurens rätt
  3. HSI
7 Kommentarer
  1. stephanie says:

    Tänker alltid att jag vill undvika djurtester/animaliska produkter, men sen när man står där i affären så blir jag alltid så stressad av min pojkvän som inte är speciellt intresserad av att shoppa smink, och så vet jag inte vad som innehåller vad och så slutar det med att jag tänker ”nä, jag får faktiskt KOLLA UPP detta hemma _innan_ jag kommer hit och så blir det att jag aldrig köper nånting haha. Så det är skitbra med såna här inlägg 🙂
    Det känns som att människor blir mer och mer medvetna om sånt här också, jag tycker fler och fler vänner och bekanta omkring mig blivit vegetarianer och undviker mycket animaliskt den senaste tiden. jag hoppas att det här gör att typ ett movement skapas och sprids så att vi i framtiden inte ens behöver anstränga oss för att undvika djurprodukter eftersom våra lagar och företag automatiskt skyddar mot det. När man undersöker alternativa ingredienser märker man ju att det faktiskt finns himla mycket annat som kan användas/ätas istället för djurprodukter, så även om man inte väljer att vara vegetarian/vegan finns det ju möjligheter att åtminstone minska sin påverkan 😀

    – Stephanie

    Svara
  2. Sara P says:

    sjukt bra inlägg! jag har länge försökt förstå hur det ser ut och nu känns det som att jag har lite mer kött på benen. har hört mycket olika versioner av folk i olika sminkbutiker men förstår nu lite mer. känns bra att kunna kolla upp saker själv och inte behöva förlita sig på andra som kanske inte har koll.
    Tack för ett bra och lättförståerligt inlägg:)

    kram sara

    Svara
  3. Ella says:

    Vet inte om jag missförstått, kan en produkt som är cruelty free innehålla ingredienser från djur och vice versa? Alltså att ett vegansk smink är testat på djur?

    Svara
    • josephine says:

      En cruelty free produkt kan innehålla ingredinser från djur, tex bivax. De behöver inte vara helt veganska för att vara cruelty free, vilket känns lite missvisande nu när jag tänker på det. Men som sagt veganska produkter är helt utan animaliska produkter och de testar heller inga ingredienser eller den färdiga produkten på djur. Cruelty free:a produkter kan ha ingredienser från djur och de kan ha ingredienser som tidigare testats på djur när lagen tillät det, men from början på 2000-talet så är det förbjudet. Hoppas du hänger med, det är lite rörigt 🙂

      Svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] har faktiskt lärt mig sjukt mycket genom att göra det här, både om lagar och regler (osäker på begreppen? Läs inlägget här) men också att det finns pengakåta idioter i skönhetsbranschen. Tyvärr. I början så ska jag i […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 × fyra =