Det här blir ett lite halvupprört inlägg från min sida, men jag tycker att det är viktigt att dela med mig av då det kan hända vem som helst som bloggar och håller på med sociala medier.

Jag har råkade i förra veckan ut för nättjuveri. Mina inlägg och bilder har alltså lagts upp av en annan bloggare på dennes egen blogg utan länkar och källhänvisningar till mig. Nu är hela den biten överspelad så det är inget jag tänker dra upp här MEN jag känner att jag borde varna andra bloggare som liksom jag lägger ner mycket tid och pengar på sin blogg. Det kan ta timmar för mig att lägga upp ett fjuttigt inlägg om jag ska sminka, sminka av, sminka på igen, fixa ljus, sätta upp en bra fotoplats, ställa in kamera, göra om ljuset för att belysningen utanför ändras och så vidare i all oändlighet. Ni förstår grejjen. Jag blir ledsen när människor tar något som jag jobbar hårt för utan att fråga efter mitt godkännande. Värt att nämna är ju också att Google inte gillar när samma inlägg läggs upp fler gånger på nätet, så ur SEO-syfte så är det alltså inte speciellt bra.

Är det nu så att du hittar dina bilder, texter, videor etc på andra sidor där en riktig källhänvisning eller godkännande av upphovsrättsman inte finns så strider det helt enkelt mot upphovsrättslagen. Kort sammanfattat så kan ett brott mot upphovsrättslagen leda till polisanmälan, böter och fängelse upp till 2 år. (1)

Som bloggare kan det även vara bra att veta att om du hittar dina bilder eller texter på en annan sida, utan korrekt källhänvisning eller godkännande av dig, så har du som upphovsman rätten att kräva ersättning gentemot de som använder ditt material utan godkännande. (2)

För att slippa liknande situationer igen så har jag nu uppdaterat säkerheten på min blogg en aning och ligger du steget före mig och redan har gjort det så förtjänar du en guldstjärna, för jag är blåögd och tänkte inte på att detta faktiskt kunde hända.

  1. Högerklicksskydda din blogg. Det är enkelt och effektivt. Ingen kan kopiera din text och heller inte dina bilder (om de inte har special verktyg då såklart). Done and done!
  2. Se till att dina bilder inte är länkade. Också lätt om du är lite tjenis på hur din blogg fungerar. Är bilden länkad, vilket sker automatisk så fort du lägger upp en bild, går det nämligen att spara ner bilder genom att den förstoras. Så glöm inte att länka av bilderna i dina inlägg för att slippa hitta dem på andras bloggar.
  3. Anmäl dig som Author av ditt material till Google. Googla på det! (höhö) Anmäl dig och dina texter till Google så vet Google att du är orginalförfattaren, bra ur SEO-syfte.
  4. För säkerhetsskull, märk din blogg med Copyright. Din blogg är dock fortfarande skyddad av upphovsrättslagen oavsett om du har Copyright-symbolen eller inte.

Ja, lite säkrare och lite mer påläst i detta ämne är jag nu, så jag lämnar över till mina gamla vanliga skönhetsinlägg.

Dela gärna så att fler slipper vara med om samma sak! <3

Källor:

1- https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-1960729-om-upphovsratt-_sfs-1960-729/

2 – http://www.bildombudsmannen.se/sv/fraga-bildmannen?items_per_page=50&page=7

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

fjorton + 5 =