skonhetsblogg - skonhetstips ö sminktips

sminktips-skonhetstips

Jag har lite Sminktips & Skönhetstips till er, eller rättare sagt kanske en liten guide på vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till dina produkter (du betalar ju trots allt för dem så varför inte få ut så mycket som möjligt av dem?) men även vad som kan vara allmänt bra att tänka på Jag får ofta mycket frågor i stilen nedan både på jobbet, på bloggen och av vänner och bekanta och många gånger är det exakt samma frågor som ställs, och det är inga dumma frågor, snarare tvärtom. Men den slutsats jag dragit av att dessa frågor kommer upp så mycket är att alla kanske inte vet, så jag tänkte en ‘varför inte’- tanke och sammanställde svaren nedan i en fin liten punktlista. Observera att detta enbart är ‘ sminktips & skönhetstips ‘, alltså tips och riktlinjer och att du gör hur du vill med dina produkter och din applicering, jag tänkte mest att det kanske kan vara till nytta för någon som vill lära sig ett knep eller två 🙂

 1. Peta INTE med fingrarna i dina puderprodukter (gäller även krämprodukter i burk)! Detta är något jag ser hos de flesta Youtubers och fine, jag gör det ibland själv när jag blir väldigt exalterad och måste swatcha något nytt. Men snälla, gör det i så liten utsträckning som möjligt. Något du kanske inte tänker på är att fettet och bakterierna från dina fingrar sprider sig som en löpeld i dina puderprodukter och förstör dem. Så det du lämnas kvar med är en hinna på själva pudret (du ser den garanterat om du kollar efter, en glansig fetthinna typ) som du sedan måste skrapa bort för att kunna använda produkten fullt ut, vilket är onödigt slösande av produkt. Så, när någon uppmanar dig att ‘dutta med fingrarna’ ta inte i produkten och sedan på huden, ta istället ut produkt med en spatel (svårt med puderprodukter visserligen) eller varför inte med en borste och applicera sedan i ansiktet.
 2. Förvara ditt smink/krämer/parfymer mörkt och svalt. Det är superfint att ha saker framme på handfatskanten eller på en öppen hylla men vill du få ut så lång hållbarhet som möjligt av dina produkter, då ska de förvaras mörkt och svalt. Är det puderprodukter ska du även hålla dem borta från fukt.
 3. Sätt alltid din concealer/foundation/krämprodukter med puder efter applicering! Är du en youtuber- eller sminkfantast så har du garanterat redan snappat upp det här med ‘baking’ och liknande, men är du ny på sminkfronten så är det inte så lätt att veta. Är det så att du använder concealer under ögonen så behöver den sättas med ett puder för att inte glida runt eller lägga sig i fina linjer. Är det så att du är supersupersupertorr under ögonen? Då kanske det inte är nödvändigt med en mega baking, det känner du själv, men se då till att använda en primer som är anpassad för ögonområdet och som ger dig den fukt du behöver under dagen och sätt concealern med mindre mängd puder istället. När det kommer till krämprodukter som tex. krämrouge så kan du sätta den med ett transparent puder för att inte ge någon extra färg eller med ett rouge som du gillar. Men sätt alltid krämprodukterna, annars kommer de glida omkring på huden eller försvinna om du råkar peta dig i ansiktet under dagen.
 4. Använd produkter som passar just dig. Det finns många olika primers och foundations där ute: lystergivande, nermattande, porförminskande, återfuktande osv osv i all oändlighet. Många köper produkter som andra rekommenderar, men vad har den personen för hudtyp? Är det så att din bästa vän rekommenderar en primer som han/hon tycker är jättebra? Amazing, men har ni samma hudtyp? Är din vän fet i hyn eller torr? Vad är du? Många orkar inte riktigt lägga ner tid på att ta reda på sina egna förutsättningar utan går enbart på rekommendationer från andra och blir sedan missnöjda med produkten som säkerligen hade varit riktigt bra om den hade varit rätt från början. Så, jag föreslår att du tänker igenom vilken hudtyp du egentligen har och tar tips från nära, kära och andra och modifierar dem utifrån dina egna behov.
 5. Tvätta inte bort ditt smink med vanlig tvål. Det gör ont i mitt sminkhjärta, det gråt nästan till och med, när jag hör att folk tvättar sig med tvål och vatten. Nu behöver man ingen megakomplicerad hudrutin som tar 2 timmar varje gång, men snälla, använd inte tvål! Tvål är riktigt uttorkande för huden och rubbar även din huds naturliga PH-balans. Huden är naturligt lite lätt sur och eftersom tvål är basiskt så slår den ut hudens naturliga skydd och det tar lång tid för huden att återhämta sig. Så var snäll mot din hud, spendera någon extra krona på den istället för att använda tvål som torkar ut och rubbar ditt naturliga skydd.
 6. Kolla över din hudvårdsrutin. Det är många av mina vänner som frågar mig vilken foundation jag rekommenderar för att ge maximal täckning när man har problem med hyn. När vi sedan gräver vidare så visar det sig i 99% av fallen att de inte använder en anpassad hudvård utan enbart köper täckande foundations. Som jag skrev tidigare så behöver du vara snäll mot huden, den ska hänga med ett bra tag, och tar du inte hand om den på rätt sätt så kommer du få sota för det senare. Det går inte att sminka över torr hy, den behöver fukt. Har du problem med akne så behöver du se till att huden får den rengöring den behöver osv.
 7. Strunta INTE i solskyddsfaktor! Du blir brun även om du smörjer in dig, det tar bara lite längre tid. Har du väntat hela året på sommar, sol och bruna ben så kan du ta det lite lugnt och inte steka dig själv till cancer, rynkor och pigment fläckar.
 8. Köp en foundation i rätt färg. Känns väldigt basic, I know, men det jag menar är att det sker i vääldigt liten utsträckning, man testar på handen och så är det klart. Eller så intalar man sig själv att den är bara liiiiite för mörk och jag gillar ju att se ut som att jag har färg så varför inte? Jag har själv väldigt väldigt svårt att hitta bra färger på foundations men för mig är det inget problem eftersom jag är en sminknörd med ett 20-tal foundations att blanda mellan så att jag får en perfekt nyans. Smink ska inte dölja utan det ska framhäva det naturliga och det finns inget naturligt med att vara 2 nyanser för ljus eller 2 nyanser för mörk. Det mest budgetvänliga är faktiskt att ha 2 olika foundations, en sommarfärg (när du är som brunast) och en vinterfärg (när du är som blekast) och sedan blanda dessa under de årstider när du börjar tappa/bygga upp färg. Väljer du mellan en ljusare och en mörkare foundation som du verkligen måste ha så är det lättare att ha en ljusare foundation och sedan använda bronzer för att få lite färg än att ha en för mörk, men det mest ultimata är att ha en som är så nära din naturliga färg som det är fysiskt möjligt.
 9. När vi ändå pratar foundations: kolla upp vad du har för underton, detta hjälper dig i sökandet på rätt färg. Att ha en röd underton och sedan lägga en gul foundation kan göra att du ser grå och glåmig ut i ansiktet, och tvärtom.
 10. Och sist men inte minst: använd en foundation som passar din hudtyp. Är du tex. fet i hyn så kommer inte en oljebaserad foundation att hjälpa dig att få bukt med överflödig olja. Är du torr så kanske det inte är jättebra att använda en ultramatt foundation som får torrfläckar att synas väldigt mycket och torkar ut huden . Tänk också på att en primer finns till av en anledning. Är du väldigt torr så hjälper en återfuktande primer dig att hålla din hud återfuktad under foundationen under hela dagen.

Med det sagt så hoppas jag inte att du ser det här som något måste, utan snarare som tips för att underlätta! 🙂

2 Kommentarer
 1. Paulina Aspljung, Skönhetsbloggare says:

  Det är verkligen som du säger med fingrar i produkterna. Jag var jätteduktig på att hålla fingrarna borta förr. Men ända sedan jag ändrade min blogg från livsstil till skönhet och började med youtube märker jag att fingrarna hamnar i alla produkter nästan. Det är ju inte alls svårt att använda en borste men det är väl lathet.. Bra att du påminner, så nu har jag inga bortförklaringar haha 😀

  Svara
  • josephine says:

   haha jamen jag glömmer själv bort det ibland! När jag köpte mina Dior highlighters i våras swirlade jag runt med fingrarna hej vilt och sen när jag såg den där jäkla hinnan några dagar efter så grät jag, var ju tvungen att skrapa av rejält med dyr jävla highlighter för att den skulle funka igen. Så himla surt! :’D

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

12 − fyra =